طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل مرحله به مرحله
به گزارش وبلاگ انجمن گفتگو، خورش ترشی گورما اردبیل یکی از محبوب ترین و خوشمزه ترین غذاهای سنتی این شهر است که به علت ترکیب طعم های مختلفی که در آن به کار رفته است، طعمی فوق العاده دلچسب دارد. این غذا با نام خورش لوبیا چشم بلبلی یا خورش آلوی اردبیل نیز شناخته می گردد. اردبیلی ها این را در مهمانی ها و دورهمی های خود درست می نمایند. در این مقاله از سرویس می توانید با طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در خصوص خورش ترشی قرمه خوشمزه و سنتی پاسخ خواهیم داد. با همراه باشید.
طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل
زمان آماده سازی: 30 دقیقه
مدت زمان پخت: 140 دقیقه
مواد لازم برای تهیه خورشت ترشی قورمه اردبیل
- پیاز: 1 عدد
- گوشت گوسفندی یا گوساله: 250 گرم
- لوبیا چشم بلبلی: 120 گرم
- رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
- پیاز داغ: 2 قاشق غذاخوری
- آّبغوره: 1 قاشق غذاخوری
- آلو خورشتی یا آلو بخارا: 10 تا 15 عدد
- فلفل سیاه: 1/2 قاشق چای خوری
- زردچوبه: 1/3 قاشق چای خوری
- چوب دارچین: 2 عدد
- نمک: به مقدار لازم
- زعفران دم نموده: 1 قاشق غذاخوری
- آب جوش: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- روغن: به مقدار لازم
مراحل طرز تهیه خورشت ترشی قورمه اردبیل
خورش ترشی قورمه یا ترشی گورما اردبیل یک خورش سنتی اردبیلی است که ظاهر آن شباهت زیادی به دارد، اما از مواد اولیه متفاوتی تهیه می گردد. در این خورشت از ترکیب لوبیا چشم بلبلی، آلو و فراوان استفاده می گردد.
طعم خورش ترشی گورما معمولاً کمی ترش است و به صورت غلیظ و کم آب سرو می گردد. اگر تا به حال طعم خورش ترشی قرمه خوشمزه و سنتی اردبیل را نچشیده اید، پیشنهاد می گردد حتماً آن را امتحان کنید. در ادامه می توانید با مراحل طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل آشنا شوید.
مرحله اول؛ سرخ کردن پیاز برای خورش
در اولین مرحله از طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل باید پیاز را رنده کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و روی شعله گاز قرار دهید. سپس تا زمانی که پیازها سبک شوند، آن ها را در روغن سرخ کنید.
مرحله دوم؛ تفت دادن گوشت خورش
بعد از سبک شدن پیازها در این مرحله از طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل نوبت به اضافه کردن گوشت می رسد. گوشت های خرد شده را به پیاز رنده شده اضافه کنید و مقداری در روغن تفت دهید تا گوشت تغییر رنگ دهد. سپس می توانید کمی زردچوبه و فلفل سیاه به گوشت ها بزنید و مواد را خوب با هم ترکیب کنید.
مرحله سوم؛ اضافه کردن لوبیا چشم بلبلی به غذا
لوبیا چشم بلبلی مانند همه انواع حبوبات باید قبل از استفاده برای چند ساعت تا یک روز خیسانده گردد. در این مرحله از دستور تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل باید لوبیا چشم بلبلی های خیس خورده را به ترکیب گوشت و پیاز اضافه کنید و کمی در روغن تفت دهید.
مرحله چهارم، تفت دادن رب گوجه فرنگی
در یک ماهیتابه کوچک مقداری روغن بریزید. سپس 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی به آن اضافه کنید و رب را برای چند دقیقه در روغن تفت دهید تا رنگ آن کمی تیره گردد. سپس رب را به سایر مواد خورش ترشی قورمه اضافه کنید و خوب هم بزنید. سرخ کردن موجب خوش رنگ شدن رب می گردد.
مرحله پنجم؛ اضافه کردن آب جوش به خورش
در این مرحله از طرز تهیه خورشت چشم بلبلی اردبیل باید آب جوش را همراه با چوب دارچین به سایر مواد اضافه کنید. کمی هم زعفران داخل خورشت بریزید و درب قابلمه را روی آن قرار دهید تا خورشت شما جا بیفتد. در این مرحله حتماً شعله گاز را کم کنید تا خورشت به آرامی بپزد.
مرحله ششم؛ اضافه کردن پیاز داغ، آبغوره و آلو
در این مرحله از طرز تهیه خورشت ترشی قورمه اردبیل و در یک ربع آخر پخت غذا پیاز داغ را همراه با کمی آبغوره و آلو به خورشت اضافه کنید. سپس کمی هم نمک به غذا اضافه کنید و اجازه دهید خورشت برای چند دقیقه دیگر بجوشد.
مرحله پنجم؛ آماده شدن خورش ترشی گورما اردبیل
در آخرین مرحله از طرز تهیه خورش لوبیا چشم بلبلی مجلسی اردبیل و زمانی که خورش شما برای یک ربع دیگر جوشید، می توانید شعله گاز را خاموش کنید. سپس خورش را داخل ظرف مورد نظرتان بریزید و مقداری پیاز داغ عسلی روی خورش بریزید. می توانید این خورش خوشمزه را با مثل و شوید پلو میل کنید.
نکات و فوت و فن های طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل
*اگر در اواخر پخت خورش ترشی گورما اردبیل متوجه شدید که لوبیا هنوز سفت است، می توانید مقداری کمی آب جوش به خورش اضافه کنید و اجازه دهید تا لوبیاها به طور کامل پخته شوند. در صورت تمایل می توانید لوبیا چشم بلبلی را به صورت جداگانه بپزید و سپس به خورش اضافه کنید.
*مقدار نمک و آبغوره خورش ترشی گورما کاملاً سلیقه ای است و شما می توانید مقدار ترشی خورش را با توجه به ذائقه خودتان و اعضای خانواده تنظیم کنید. اما به طور کلی خورش ترشی قورمه اردبیل باید کمی ترش باشد.
*خورش ترشی گورما اردبیل نباید خیلی رقیق و یا خیلی غلیظ باشد، بنابراین سعی کنید غذا را به مقدار بجوشانید تا غلظت مناسبی پیدا کند.
*اگر در طرز تهیه خورش ترشی قیمه از لوبیای خیس نخورده استفاده می کنید، بهتر است لوبیاها را برای 2 بار بجوشانید و آب آن ها را تخلیه کنید و بعد به غذا اضافه نمایید.
*پیشنهاد می گردد قبل از اضافه کردن آلوها به خورش ترشی گورما اردبیل برای 15 تا 20 دقیقه آلوها را در آب بخیسانید.
*مقدار رب این غذا کاملاً سلیقه ای است و شما می توانید در صورت تمایل مقدار رب را کمتر و مقدار زعفران را زیادتر کنید.
*اگر در طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل از آلوی ترش استفاده می کنید، بهتر است آبغوره را حذف کنید.
*در صورت تمایل می توانید برای تهیه خورش ترشی قرمه خوشمزه و سنتی از مقداری سیر رنده شده نیز بهره ببرید.
*این غذا با پیاز داغ فراوان تهیه می گردد، بنابراین در صورت تمایل می توانید مقدار بیشتری پیاز داغ عسلی به غذا اضافه کنید.
*خورش ترشی قیمه با آلو سیاه نیز تهیه می گردد. شما می توانید این غذا را با آلو سیاه یا ترکیب آلو سیاه و آلو بخارا نیز تهیه کنید.
*در صورت تمایل می توانید برای تهیه خورش لوبیا چشم بلبلی اردبیل به جای چوب دارچین از پودر دارچین بهره ببرید.
*اگر به هر دلیلی تمایلی به مصرف گوشت قرمز ندارید، می توانید خورش ترشی گورما اردبیل را با مرغ نیز آماده کنید.
سوالات متداول
در طرز تهیه خورش ترشی قورمه اردبیل از چه نوع آلویی استفاده می گردد؟
برای تهیه خورش ترشی گورما اردبیل معمولاً از آلو خورشتی یا آلو بخارا استفاده می گردد. اما شما می توانید در صورت تمایل از آلو سیاه نیز برای تهیه این غذا بهره ببرید.
مهم ترین طعم دهنده های خورش ترشی گورما اردبیل چیست؟
برای طعم بخشیدن به خورش ترشی گورما اردبیل معمولاً از چوب دارچین، فلفل سیاه، زعفران و پیاز داغ فراوان استفاده می گردد.
برای درست کردن خورش ترشی گورما اردبیلی از چه نوع گوشتی استفاده می گردد؟
معمولاً برای تهیه خورش ترشی گورما از گوشت گوسفندی یا گوساله استفاده می گردد. اما اگر تمایلی به خوردن گوشت قرمز ندارید می توانید برای درست کردن این غذای خوشمزه از تکه های مرغ نیز بهره ببرید.
طرز تهیه خورش ترشی قورمه تبریز به چه شکل است؟
طرز تهیه خورش ترشی قورمه تبریزی هم مثل اردبیلی است و در تهیه آن از لوبیا چشم بلبلی استفاده می گردد.
منبع: افق کوروش