همه چیز درباره آلرژی به مواد غذایی

به گزارش وبلاگ انجمن گفتگو، آلرژی یا حساسیت به مواد غذایی (آلرژی غذایی) به واکنش سیستم ایمنی فرد نسبت به یک ماده غذایی و یا میوه های تازه اطلاق می گردد. آلرژی و یا حساسیت غذایی گاهی ممکن است به علت واکنش بدن به مواد افزودنی مجاز و مواد نگهدارنده باشد.

همه چیز درباره آلرژی به مواد غذایی

آلرژی به مواد غذایی

افرادی که آلرژی به مواد غذایی دارند، سیستم ایمنی بدن آنها نسبت به پروتئین های موجود در بعضی از مواد غذایی واکنش نشان می دهد. در حقیقت سیستم ایمنی این افراد، پروتئین های موجود در بعضی از مواد غذایی را همانند باکتری ها و ویروس ها تلقی می نماید.

طبق تخمین های انیسیتو بیماری های آلرژیک و عفونی، تقریباً 5 درصد از بچه ها و 4 درصد از بزرگسالان به آلرژی مواد غذایی مبتلا می باشند. بعلاوه در 20 سال اخیر، 20 درصد به جمعیت این افراد افزوده شده است.1

علائم آلرژی به مواد غذایی

علائم آلرژی به مواد غذایی می توانند شدید و یا ملایم باشند و به صورت فرد به فرد فرق دارد. تمامی افراد موارد ذیل را در حین واکنش آلرژیک تجربه نمی کنند ولی مواردی که به آنها خواهیم پرداخت، نسبت به سایر موارد رایج تر می باشند:

خارش در ناحیه گلو و دهان

احساس سوزش بر روی لب ها و دهان

لب ها و صورت ممکن است تورم کنند

قرمزی و دانه های پوستی

بر روی سطح پوست ممکن است خارش هایی به وجود آمده و لک گردد.

اسهال

آبریزش بینی

آبریزش و اشکی شدن چشم ها

حالت تهوع و استفراغ

خستگی و کسالت

در بعضی موارد این علائم تشدید شده و به شوک آنافیلاکسی ختم می گردد. آنافیلاکسی به معنای واکنش شدید آلرژیک می باشد. این علائم معمولاً اندکی پس از مصرف ماده غذایی آلرژی زا بروز نموده و چند ساعتی به طول می انجامد.در آنافیلاکسی عوارض ناشی از آلرژی به مواد غذایی به شدت رو به وخامت می رود. در ذیل به بعضی از این علائم اشاره می نماییم:

کاهش فشار خون

احساس دلهره و ترس

خارش شدید گلو

استفراغ

مسائل و اختلالات تنفسی که به مرور زمان بدتر نیز می شوند.

خارش شدید پوست که می تواند در تمام بدن پخش گردد.

عطسه

آبریزش چشم و بینی

افزایش شدید ضربان قلب

تورم شدید در نواحی گلو، لب، صورت و دهان

از دست دادن هوشیاری

بعضی از مواد غذایی که موجب واکنش های آلرژیک در بعضی افراد می شوند

در ذیل به بعضی از مواد غذایی که موجب برانگیختن 90 درصد از واکنش های آلرژیک به مواد غذایی می شوند، اشاره می نماییم:

تخم مرغ

ماهی

شیر

مغزهایی که از درخت کنده می شوند مانند بادام

بادام زمینی

صدف

سویا

گندم.1

علل آلرژی غذایی

وقتی آلرژی غذایی دارید، سیستم ایمنی شما به اشتباه یک غذای خاص و یا یک ماده غذایی را به عنوان چیزی مضر تشخیص می دهد، در پاسخ، سیستم ایمنی تان سلول ها را تحریک می نماید تا یک آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین ای (ige) را آزاد کند تا مواد غذایی را خنثی کند (آلرژن).

دفعه بعد که حتی کوچک ترین اندازه آن غذا را بخورید، آنتی بادی ige آن را حس نموده و سیستم ایمن یک ماده شیمیایی به نام هیستامین و دیگر مواد شیمیایی را وارد جریان خون شما می نماید، این مواد شیمیایی علائم آلرژی دارند، در بزرگسالان، بیشتر آلرژی های غذایی با پروتئین های ویژه ای در ارتباط هستند:

میگو، لابستر و خرچنگ،

بادام زمینی

میوه های درخت مانند گردو

ماهی

در بچه ها، آلرژی های غذایی معمولاً به وسیله پروتئین ها فعال می شوند:

بادام زمینی

آجیل درختی

تخم مرغ

شیر گاو

گندم

سویا.2

عوامل خطرساز آلرژی

عوامل خطر آلرژی غذایی شامل موارد زیر است:
سابقه خانوادگی
در صورت وجود آسم، اگزما، کهیر یا حساسیت هایی مانند تب یونجه در خانواده شما، در معرض خطر آلرژی های غذایی هستید.
آلرژی های دیگر
اگر قبلاً به یک ماده غذایی حساسیت داشتید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به حساسیت به مواد غذایی دیگر باشید. به همین ترتیب، اگر انواع دیگری از واکنش های آلرژیک مانند تب یونجه یا اگزما را دارید، احتمال ابتلا به آلرژی غذایی بیشتر است.
سن
آلرژی های غذایی در بچه ها بخصوص بچه ها نوپا و نوزادان بیشتر دیده می گردد. با بزرگتر شدن، سیستم گوارش تکامل یافته و بدن مواد غذایی یا اجزای غذایی عامل آلرژی را کمتر جذب می نماید.

خوشبختانه، حساسیت به شیر، سویا، گندم و تخم مرغ در بچه ها به مرور زمان رفع می گردد. معمولا حساسیت های شدید و حساسیت به آجیل و صدف زمان بیشتری می برد.

آسم
آسم و آلرژی غذایی معمولاً با هم اتفاق می افتند. در صورت بروز، آلرژی غذایی و علائم آسم احتمالاً شدید هستند.

عواملی که ممکن است خطر ایجاد واکنش آنافیلاکسی را افزایش دهند عبارتند از:

داشتن سابقه آسم

نوجوانان یا افراد جوان تر

تأخیر در استفاده از اپی نفرین برای درمان علائم آلرژی غذایی

نداشتن کهیر یا سایر علائم پوستی.3

چه زمانی به پزشک فوق تخصص ریه مراجعه کنید

اگر بلافاصله پس از خوردن غذا دچار علائم شدید، به پزشک یا متخصص آلرژی مراجعه کنید. حدالامکان، هنگام بروز واکنش آلرژیک به پزشک فوق تخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید. این کار به پزشک در تشخیص یاری می نماید.

در صورت بروز علائم آنافیلاکسی در پی یاری اورژانسی باشید، علائمی مانند:

انسداد راه های هوایی که تنفس را سخت می نماید

شوک با افت شدید فشار خون

نبض سریع

سرگیجه یا سبکی سر.3

درمان آلرژی یا حساسیت

تنها راه جلوگیری از واکنش آلرژیک، اجتناب از غذاهایی است که باعث علائم و نشانه ها می گردد. اما با وجود برترین کوشش، ممکن است با یک ماده غذایی که باعث واکنش می گردد برخورد کنید.

آنتی هیستامین های بدون نسخه یا تجویز شده در کاهش علائم یک واکنش آلرژیک جزئی یاری کننده هستند. این داروها را می توان بعد از قرار گرفتن در معرض مواد غذایی حساسیت زا برای تسکین خارش یا کهیر مصرف کرد. با این حال، آنتی هیستامین ها نمی توانند یک واکنش آلرژیک شدید را درمان کنند.

آنتی هیستامین ها نمی توانند یک واکنش آلرژیک شدید را درمان کنند.

در خصوص یک واکنش آلرژیک شدید، ممکن است فرد احتیاج به تزریق فوری اپی نفرین و مراجعه به اورژانس داشته باشد. بسیاری از مبتلایان به آلرژی، اپی نفرین اتواینجکتور دارند (Adrenaclick ، EpiPen). این وسیله یک سرنگ ترکیبی با سوزن پنهان است که با فشار دادن بر روی ران، یک دوز دارو را تزریق می نماید.

اگر پزشک معالج اپی نفرین اتوانجکتور تجویز نموده است:

مطمئن باشید که نحوه استفاده از آن را می دانید. بعلاوه، اطمینان حاصل کنید که افراد نزدیک به شما نحوه استفاده از دارو را می دانند (اگر در مواقع اضطراری آنافیلاکتیک همراه تان باشند، می توانند جان شما را نجات دهند.)

همواره همراه خود داشته باشید. ایده خوبی ایست که یک اتواینجکتور اضافی در اتوموبیل یا روی میز کارتان داشته باشید.

حتماً اپی نفرین را قبل از تاریخ انقضا جایگزین کنید در غیر این صورت ممکن است به درستی کار نکند.2

پینوشتها

1.www.drmahboubioskouei.ir

2.www.darmankade.com

3.www.namnak.com

منبع: راسخون

به "همه چیز درباره آلرژی به مواد غذایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "همه چیز درباره آلرژی به مواد غذایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید