خبرنگاران گزارش می دهد؛ ارزش اقتصادی دور ریزِ غذا در ایران چه میزان است؟
به گزارش وبلاگ انجمن گفتگو، آمارهای فائو (سازمان بین المللی غذا) از ضایعات غذا در ایران نشان می دهد مردم ایران در عرصه دور ریز غذا رکورددار هستند.
به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی وبلاگ انجمن گفتگو، تأمین مواد غذایی مورد احتیاج کشور و به تعبیر دیگر، استقلال غذایی از مولفه های بسیار مهم و حائز اهمیت به شمار می رود تا جایی که بسیاری از دُوَل، خودکفایی در اقلام غذایی را از توفیقات برجسته خود عنوان می نمایند و همواره این امر در گزارش عملکرد سازمان ها و دستگاه های ذی ربط، شاخص و معیاری در موفقیت سازمان و دستگاه متبوعه به شمار می رود.
آنچنان که اخبار و گزارش های رسانه ها نشان می دهد، میزان دور ریز غذا در میان خانوار های ایرانی، نزدیک به 35 درصد برآورد می شود.
با در نظر دریافت جمعیت کثیر ایران زمین و وجود اقوام و طوایف گوناگون و تنوع غذایی بسیار بالای ایرانیان، بیش از پیش به حجم انبوهِ دور ریز غذا در ایران پی خواهیم بُرد.
آنچنان که گزارش های فائو (به عنوان سازمان خواربار و کشاورزی دنیا) نشان می دهد، ایرانیان در این عرصه (دور ریز غذا) رِکورددار هستند.
بدون تردید، مدیریت بهینه مصرف، صرفه جویی، پرهیز جدی از اسراف و کنترل آن از ضروریاتِ جدیِ هر جامعه و کشوری محسوب می شود که در صدد توسعه اقتصادی است، آنچنان که یکی از محور های اصلی سیاست های اقتصاد مقاومتی، به عنوان نقشه راه و استراتژی اصلی اقتصادی کشور، بر استفاده حداکثری از حداقل امکانات موجود و مدیریت بهینه مصرف در تمامی حوزه ها، معطوف می شود و به تبع با این اوصاف و در شرایطی که شاهد دور ریز نزدیک به یک سوم از مواد غذایی موجود در سفره های ایران و خالی کردن آن در سطل های زباله یا پِرتِ آن در فرآیند فراوری هستیم، پیاده سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی بصورت مطلوب و شایسته، سخت و سخت خواهد بود.
اگرچه اقتصاد مقاومتی صرفا به حوزه مواد غذایی خلاصه نمی شود، لذا با وجود چنین واقعیتی، نمی توان این موضوع خطیر را نادیده اِنگاشت که عرصه مواد غذایی یک جامعه و تامین و مدیریت صحیحِ مصرف آن، از ضروریات بسیار مهم و برجسته به شمار می رود که با رعایت اصول و قواعد آن، گام های بسیار ارزنده ای در راستایِ توسعه اقتصادی برداشته خواهد شد.
وقتی سرمایه 35 میلیون تُنی سوخت می شود/ هدر رفت 15 میلیارد دلار در کشور، در سایه سهل انگاری و غفلت
سیروس نعمتی کارشناس اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی وبلاگ انجمن گفتگو، با اشاره به مصرف نزدیک به 100 میلیون تن محصولات زراعی، کشاورزی و غذایی در کشور گفت:طبیعتا با مبنا قرار دادن گزارشات و اخبار رسانه ها، مبنی بر دور ریز 35 درصدی مواد غذایی در کشور، حدود 35 میلیون تن مواد غذایی دور ریخته می شود.
وی در تشریح جزئیات و شُمول دور ریز غذا می گوید: در این دایره، بسیاری از اقلام و محصولات (همچون برنج، سبزیجات، میوه، روغن و غیره) قرار می گیرد.
چندی پیش، جمال رزاقی رئیس اتاق بازرگانی شیراز در حاشیه آئین نکوداشت سالروز دنیای غذا در این شهر، در جمع وبلاگ انجمن گفتگو اظهار کرد: حجم دور ریز غذا در کشور ایران، حدود 15 میلیارد دلار برآوُرد می شود و این در شرایطی است که سالیانه در دنیا، نزدیک به 900 میلیون نفر با معضل گرسنگی دست و پنجه نرم می نمایند.
وی در ادامه می افزاید: در واقع با ضایعات مواد غذایی می توان فقر غذایی در دنیا را ریشه کن کرد.
رزاقی می گوید: دور ریز غذا در کشور های در حال توسعه و در جوامع توسعه یافته از دو وجه قابل آنالیز است و درواقِعِ امر شکل و نوع دور ریز غذا در کشور های پیشرفته با کشور های در حال توسعه، با تفاوت هایی همراه است.
آنچنان که رئیس اتاق بازرگانی شیراز بیان می نماید: عمده دور ریز در کشور های در حال توسعه در فرآیند برداشت تا فرآوری مواد غذایی ظهور و بروز پیدا می نماید، در شرایطی که در جوامع توسعه یافته، عمدتا دور ریز اشاره شده به واسطه خرده فروشی ها و مصرف نمایندگان نهایی (مردم) انجام می پذیرد.
آنچنان که این مقام مسئول در اتاق بازرگانی شیراز بیان می نماید، بخشی از ضایعات مواد غذایی در کشور، ریشه در عدم برخورداری از صنعتِ بازیافتِ پیشرفته دارد و درو اقع امر دستیابی به توفیق کاهش دور ریز و تلف شدن مواد غذایی، مستلزم ارتقای فناوری و توسعه صنایع تکمیلی و تبدیلی است و پس از چنین موفقیتی باید در حوزه فرهنگی نیز نسبت به اجرایی نمودن اقدامات مقتضی، مبادرت وَرزید.
ظرفیت اشتغالزایی قابل توجه صنایع غذایی، لزوم توجه به این عرصه را دو چندان می نماید
رزاقی رئیس اتاق بازرگانی شیراز در ادامه با اشاره به ظرفیت های بالقوه صنعت مواد غذایی در اشتغالزایی گفت: آنچنان که آنالیز های صورت گرفته نشان می دهد، ظرفیت اشتغالزایی صنعت مذکور، حدود 190 هزار نفر می باشد، که با این اوصاف از حیث تَعَدُد و تَکَثُر، ضریب اشتغالزایی موجود در این حوزه، از صنعت خودرو سازی کشور نیز بیشتر است.
در شرایطی که ارزش صادارت محصولات این حوزه نیز، چهار و نیم میلیارد دلار برآوُرد می شود، اعداد و ارقام مذبور، گواهی است بر صحت این ادعا که هر آنچه برای شکوفایی این صنعت کوشش شود، به همان میزان شاهد تسریع فرآیند توسعه اقتصادی کشور خواهیم بود.
با این اوصاف، جلوگیری از هدر رفت مواد غذایی یکی از ضروریاتی است که قطع به یقین در دوام و قوام هر چه بیشتر این صنعت نقش بسزایی ایفاء می نماید و انتظار می رود با توجه هر چه بیشتر به این موضوع، به تدریج ضریب دور ریز غذا در کشور با کاهش فزاینده تری همراه شود.
رضا هراتی، یکی از فعالان عرصه فراوری مواد غذایی در غرب استان تهران در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی وبلاگ انجمن گفتگو، با اشاره به موفقیت های قابل توجه و برجسته ایران در صنعت مواد غذایی در طول دهه ها و سالیان اخیر گفت: متاسفانه مدیریت مصرف خرید و استفاده مواد غذایی در ایران، مطلوب نیست و این موضوع با میزان دور ریزِ مواد غذایی در خانورا های ایرانی به اثبات می رسد.
وی اضافه نمود: با در نظر دریافت میزان آب و انرژی که برای فراوری و تامین مواد غذایی صَرف می شود بیش از پیش به اهمیت و پیامدهایِ منفی این سهل انگاری پی خواهیم بُرد.
این فعال در حوزه فراوری مواد غذایی گفت: یکی از مصادیق بارز این دور ریز را می توان در برخی از تالار ها و رستوران های عرضه نماینده مواد غذایی جستجو نمود که متاسفانه بعضا جز آه و تأسف هیچ چیز دیگر باقی نمی گذارد.
هراتی اضافه نمود: متاسفانه هم در بُعد فنی و تخصصی و هم در بُعد فرهنگی با نارسایی هایی روبرو هستیم و مجموع این نقیصه ها، به مانند دو لبه تیغه های قیچی، باعث تحمیل ضرر، زیان و خساراتی به کشور می شود که جبران آن از حیث اقتصادی کار آسانی نیست و باید به این واقعیت اذعان کرد که اساساً قابل جبران نخواهد بود.
این فعال در عرصه فراوری مواد غذایی می گوید: بسیاری از دستگاه ها و تجهیزات فراوری مواد غذایی در کارخانجات مرتبط با این حوزه، به روز نیستند و قطعا با تجهیز و نوسازی آنها، شاهد کاهش هر چه بیشتر دور ریز غذا در کشور خواهیم بود.
وی اضافه نمود: مساله بعدی به مولفه فرهنگی، آموزش و اطلاع رسانی باز می شود، زیرا مبداء بخشی از این عارضه، به آشپرخانه ها و سفره های مردم باز می شود.
هراتی گفت: امید آن می رود با همگرایی ملی، شاهد تحقق واقعیِ بهینه سازیِ مصرف در تمامی حوزه ها، من جمله مدیریت مصرف مواد غذایی باشیم که با حُصول آن، از بسیاری هزینه های اضافی جلوگیری خواهد شد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان