خبرنگاران حال خوب گندم کاران فارس در سالی پربارش
به گزارش وبلاگ انجمن گفتگو، شیراز-خبرنگاران-بارش های خوب یکسال گذشته شرایط برداشت این محصول استراتژیک را در فارس متحول نموده به گونه ای که به گفته مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس پیش بینی می گردد که در سال زراعی جاری گندم خریداری شده از کشاورزان این استان رشد صد درصدی داشته باشد.

احمد دهقان،مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار وبلاگ انجمن گفتگو گفت: در سال زراعی جاری (98-99) با توجه به بارندگی های خوب یکسال اخیر کشاورزان راغب به کشت گندم در این استان شدند.
وی با بیان اینکه در سال زراعی جاری 412 هزار هکتار از اراضی این استان زیر کشت گندم قرار گرفته گفت: حدود 145 هزار هکتار از اراضی استان فارس در سال زراعی جاری به کشت گندم دیم اختصاص پیدا نموده و حدود 267 هزار هکتار هزار هکتار نیز گندم آبی کشت شده است.
وی ادامه داد: میزان کشت گندم امسال در اراضی کشاورزی استان فارس در مقایسه با سال گذشته حدود 2 درصد افزایش پیدا نموده است که به دلیل افزایش هماهنگی با کارشناسان هواشناسی و حضور آنها در جلسات برنامه ریزی و اطلاع رسانی موارد مطرح شده به کشاورزان بوده است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس شاخصه اصلی تفاوت در فرایند کشت و برداشت گندم را در سطح برداشت دانست و افزود: در سال گذشته حدود 90 هزار هکتار از اراضی کشت شده گندم این استان به مرحله برداشت نرسید اما امسال بیش از 99 درصد زراعت آبی و دیم گندم این استان به دلیل بارش های خوب به مرحله برداشت رسیده است.
وی افزود: در حال حاضر برداشت گندم در شهرستان های جنوبی این استان از جمله لار، لامرد، مهر، خنج، گراش، فراشبند، زرین دشت، قیرو کارزین،رستم ،ممسنی، کازرون، فیروزآباد و سروستان تقریبا مرحله اتمام رسیده است.
دهقان بیان نمود: در شهرستان های جنوبی این استان که برداشت گندم رو به اتمام است بین 20 تا 80 درصد در هر یک از این شهرستان ها برداشت گندم در سال زراعی جاری به نسبت سال قبل افزایش داشته است.
وی در ادامه شهرستان های مرکزی فارس را عمده مناطق فراوری گندم در این استان مطرح نمود و گفت: در شهرستان های مرکزی استان از جمله مرودشت،زرقان،شیراز، خرامه، کوار، استهبان و سپیدان در حال حاضر برداشت گندم ادامه دارد و حوالی دهم تیرماه جاری زمان اوج برداشت در مناطق مرکزی استان است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس پیش بینی کرد: شهرستان های مرکزی استان فارس مراکز عمده فراوری گندم در فارس بشمار می رود و امسال حدود 350 میلیون مترمکعب آب از سد درودزن برای بهرمندی مزارع این شهرستان ها رهاسازی شده که در 15 سال گذشته بی سابقه بوده است.
افزایش هزار درصدی فراوری گندم خرامه
او با اشاره به رهاسازی آب سد درودزن، افزایش قابل توجه فراوری گندم امسال در این استان را پیش بینی کرد و گفت: انتظار افزایش هزار درصدی فراوری گندم در شهرستان خرامه در امسال با فراوری 120 هزار تن گندم می رود که امسال در شهرستان زرقان نیز حدود 100 درصد و مرودشت نیز حدود 50 درصد افزایش فراوری گندم خواهند داشت.
وی مطرح نمود: پیش بینی می گردد که امسال حدود یک میلیون و 400 هزار تن گندم در مزارع استان فارس فراوری گردد که حدود یک میلیون و 200 هزار تن آن نیز با خرید تضمینی در اختیار دولت قرار گیرد.
دهقان با بیان اینکه تا امروز یکم تیرماه 99 حدود 49 درصد از گندم این استان برداشت شده است،افزود: 640 هزار تن گندم تا به امروز در سال زراعی جاری در این استان فراوری شده که 530 هزار تن آن بصورت تضمینی مازاد بر مصرف از کشاورزان خریداری شده است.
او مطرح نمود: طبق آخرین گزارش های اداره غله این استان حدود 80 درصد بهای گندم خریداری شده به ازای هر کیلوگرم مبلغ دو هزار و 500 تومان به کشاورزان پرداخت شده است.
وی با بیان اینکه برداشت گندم از 20 فروردین 99 شروع شده،مطرح نمود: اگر گندم فراوریی این استان وارد چرخه واسطه گری نگردد انتظار است که از امروز تا خاتمه تیرماه امسال بیش از میزان خریداری شده تا امروز،گندم از کشاورزان این استان خریداری و در انبارها ذخیره سازی گردد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس افزود: حدود نیمی از گندم این استان در شهرستان های معتدل خطه مرکزی فارس کشت می گردد.
وی برداشت گندم این استان را در سال زراعی گذشته حدود یک میلیون و 100 هزار تن دانست و گفت: سال گذشته کشاورزان این استان رغبتی به تحویل این محصول استراتژیک به دولت نداشتند و به همین دلیل میزان کل گندم بصورت خرید تضمینی حدود 670 هزار تن و قریب به 55 درصد مجموع محصول فراوری شده بود.
ارتباط نرخ خرید تضمینی گندم با عملکرد
دهقان با بیان اینکه اگر ارزش واقعی نرخ گندم در خرید تضمیی لحاظ نگردد ،کشاورزان رغبتی به فروش آن بصورت تضمینی ندارند،افزود: نرخ تضمینی با عملکرد محصول در مزرعه ارتباط تنگاتنگی دارد و هرچه قیمت خرید تضمینی معقول تر باشد کشاورز مدیریت درست و عملکرد بالاتری خواهد داشت و اگر رویه برخلاف آن باشد کشاورز رغبتی به مدیریت مزرعه ندارد و به همین دلیل عملنمودها نیز کاهش خواهد یافت.
افزایش فروش گندم به دولت از 55 درصد به 83 درصد
وی استقبال کشاورزان از خرید تضمینی را در سال زراعی جاری خوب توصیف کرد و گفت: از ابتدای برداشت گندم تا به امروز بالغ بر 83 درصد گندم فراوری شده این استان تحویل دولت شده است که این رقم در سال گذشته 55 درصد کل محصول فراوری شده بود.
ادهقان گفت: پیش بینی می گردد که در سال زراعی جاری به نسبت سال گذشته رشد حدود 100 درصد افزایش خرید تضمینی در استان فارس محقق گردد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس مطرح نمود: با توجه به تورم ماه های اخیر ،قیمت کنونی خرید تضمینی گندم مورد قبول کشاورزان نیست و نرخ کنونی در حد ارزش واقعی محصول نیست هرچند که این رقم بهتر از نرخ معین شده سال قبل است.
وی افزود: سیاست گذاران کشور باید برای حوزه کشاورزی برنامه ریزی جامعی تدوین نمایند تا بتوان از این حوزه سطح فراوریات داخلی کشور و استان فارس را ارتقا داد.
منبع: ایرنا